2012 het jaar van….

…. ja het jaar van wat eigenlijk? Volgens de Maya’s “het einde van de grote kalender en van de cyclus van dertien zogenoemde baktuns en waarna de aarde begint aan de ‘periode van de vijfde zon“. Even voor alle duidelijkheid, niet het einde van de wereld, zoals sommige mensen en groeperingen beweren. Nee voor 2012 hebben de Maya’s een grote ommekeer berekend. En als ik zo om me heen kijk, zou dat zo maar eens het geval kunnen zijn.

Economisch gezien lijkt het gebruikte systeem toe aan vernieuwing. De Euro moet ernstig onder handen worden genomen om ook in 2013 nog in onze portemonnee gestopt te worden (in plaats van de ‘Neuro’ of de door de PVV aanbeden gulden). En ook in het onderwijs lijkt er het één en ander op stapel te staan.

Langzamerhand wordt duidelijk dat wat Ken Robinson in 2008 en 2009 al aankondigde, namelijk het feit dat het onderwijssysteem op de kop moet, werkelijkheid gaat worden. Die overtuiging heb ik afgelopen zaterdag op een door Sudbury-onderwijs georganiseerd congres over onderwijsvernieuwing, wel gekregen. En eigenlijk kwam dat door een zeer simpele tekening annex grafiek, in de presentatie van Harold Janssen. Die grafiek zag er ongeveer zo uit en is een weergave van de opkomst van een nieuw systeem (blauw) en de ondergang van het oude (groen). Kenmerk van de “ondergang” van het oude systeem is volgens Harold Janssen, dat ‘men’ zich er nog even krampachtig in vastbijt als een laatste poging het vast te houden. Het vasthouden wordt een stuiptrekking en nieuwe systeem begint zich al te manifesteren. Die laatste stuiptrekkingen zie ik terug in de plannen van dit huidige kabinet om de urennorm vast te leggen op 1040, de nadruk te leggen op taal en rekenen en het toetsen al bijna prenataal in te gaan voeren. Daar waar onderwijsbonden zwaar tegen deze plannen zijn, ben ik er dus eigenlijk wel een beetje voor; laat de politiek nog maar even stuiptrekkend de teugels aanhalen, onderwijsvernieuwing is al bezig.

De vraag is dan hoe ziet dat nieuwe systeem er dan uit? Volgens John Moravec, zal leren niet zozeer het overdragen van kennis worden, als wel het samen kennis vergaren. Niet meer in een hok van 10 bij 10 en 30 tafels en stoelen, maar in bijvoorbeeld een café. Niet meer met alleen maar klasgenoten maar met mensen van allerlei ‘pluimage’. En als ik hem dat dan zo mooi hoor zeggen dan krijg ik daar wel een goed gevoel bij. Een gevoel van “verrek ja, dat is logisch”. En als ik dan vandaag binnen een uur tijd, eerst een onderwijsvisie van mijn eigen school onder ogen krijg waarin deze principes naar voren komen, en daarna de animatie over TheCrowd, dan denk ik: 2012 wordt inderdaad het jaar waarin de aarde begint aan een grote ommekeer….. en ik ben er klaar voor!

The Crowd HD from The Crowd on Vimeo.

This entry was posted in Onderwijs. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *