Van speldeprikken naar een tsunami…

….althans daar lijkt het op. Eerder schreef ik al een keer dat het goed zou zijn om alle mooie initiatieven in Nederland, op het gebied van onderwijs, te bundelen. Er zijn al vele initiatieven zoals The Crowd, Lente in het onderwijs, Edushock en nog vele andere. Ik noemde deze initiatieven toen Speldeprikken en stelde voor deze te bundelen om eens een sterk positief geluid te laten horen vanuit het onderwijs zelf. Daar kwamen positieve reacties op en het was zo’n beetje de bedoeling dat rond deze tijd, de eerste, geheel vrijblijvende, afspraak gemaakt zou zijn. Helaas is het daar nog niet van gekomen, maar vorige week was er al weer wat contact tussen The Crowd (in de persoon van @BetaKarel) en Onderwijslente (@KarinWinters). Vanavond leek er echter wel een soort van tsunami te ontstaan op dit gebied. Het begon met een tweet van @HetKind en al snel volgden er meer en meer…

…en kwam Marcel Kesselring (@Marathonkeje) tot de conclusie dat de tsunami op gang gekomen lijkt.

Komt het door de presentatie van het nieuwe regeerakkoord? Misschien. Komt het door een sluimerende onvrede over de manier waarop ‘men’ met het onderwijs om gaat? Misschien. Wat ik wel weet is dat ik het initiatief natuurlijk volledig steun en er ook graag deel van uitmaak. Ook weet ik dat het aansluit bij de intrinsieke motivatie waar het onderwijs het van moet hebben, immers alle genoemde initiatieven komen van mensen uit het onderwijs zelf. En al deze mensen hebben (minimaal) één ding gemeen, het zijn onderwijzers met hart en ziel. Toevallig (of niet?) was er dit weekend een blog van Michel van Ast als inleiding op een event van 3 december over “leraar met hart en ziel”.

Allemaal kleine dingen, initiatieven, toevallige oproepen, reacties die zich bundelen. Allemaal een aanzet tot die ene tsunami in het onderwijs? Misschien is 3 december een mooie datum voor het nieuwe initiatief? Een initiatief tot (in eerste instantie?) een “Festival of learning en een manifest. 

Laten we er op 12 november maar eens over nadenken bij het EduBloggers diner.

 

This entry was posted in Onderwijs and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *