The Crowd

Ik heb al een aantal keer een presentatie mogen geven over wat the Crowd nu eigenlijk is en ik begin dan altijd met “Er was eens….”. Dat is natuurlijk de standaard opening van een sprookje en zo zie ik het ook een beetje; the Crowd is een sprookje dat op een geheel eigen en met name digitale manier, geschreven wordt (niet is).

Zoals ondertussen bekend mag zijn bij mensen die wat over the Crowd weten, begon het ooit met een tweet van Michel van Ast, althans voor mij (en vele anderen) begon het toen. Dat Michel in de periode daarvoor al had na lopen denken en zijn baas hem al opdracht daartoe had gegeven,  laat ik even buiten beschouwing. (aanpassing: Michel heeft verteld dat hij echt op dat moment pas het idee kreeg, op 5 september 2011, rond 10.00 uur op de motor)

logo_the Crowd

Die tweet leidde tot een mooi logo en een hoop nieuwsgierigheid op het internet. Want wat was dat nu precies “the Crowd”?

 

Op 1 februari 2012 werden de nieuwsgierigen uit hun lijden verlost. Op de eerste bijeenkomst waren de “Early Birds” uitgenodigd bij

1e The Crowd bijeenkomst 1-2-2012

1e The Crowd bijeenkomst 1-2-2012

UNIC en werd duidelijk welke kant het nu op moest en wat the Crowd nu eigenlijk beoogde te zijn;  een open professionele leergemeenschap, een netwerk en een platform voor onderwijsprofessionals die de regie voor een leven lang leren in eigen hand willen houden.

De reacties over die dag waren eigenlijk zoals de reacties al die tijd zijn gebleven: positief en vol energie. Reactie_Marieke_Simonis

En dat is wat de kracht is van the Crowd: concrete vragen met concrete antwoorden uit de praktijk die leiden tot een hoop nieuwe energie en enthousiasme. 

Reactie_Gerben_de_Groot

Die energie hebben we gekregen van vele mooie bijeenkomsten; van Flipping the Class tot Visual Notes, van Leraar met hart en ziel tot Toetsen Getoetst. Bijeenkomsten die door deelnemers van the Crowd zelf geïnitieerd zijn nav vragen die ze zelf hadden of kennis die ze graag wilden delen.

Reactie_Michel_Stadhouders

En ondertussen zijn we ook nog eens een vereniging geworden en niet langer een netwerk dat door APS ondersteund wordt. Een stap die we in februari 2013 gemaakt hebben. Een vereniging met ruim 60 deelnemers en een veelvoud aan mensen die onze ontwikkeling volgen. Dat is een mooi aantal maar dat mag allemaal nog wel wat groter. Niet omdat het nou zo leuk is om bij een grote groep mensen te horen (ook wel natuurlijk) maar met name omdat een grotere groep mensen, meer kennis betekent. En waar meer kennis is, kan er meer gedeeld worden. En waar er meer gedeeld wordt, wordt er meer geleerd. En waar geleerd wordt worden er stappen gemaakt. En daar draait het allemaal om: stappen maken in de ontwikkeling van ons onderwijs.

Ben je nog geen lid? Neem de stap of kom eerst even sfeer proeven op 1 februari. Ja dat is een zaterdag en ja die heb je normaal ‘vrij’. Maar ik beloof je dat je met heel veel energie en nieuwe ideeën weer aan de slag gaat de week erna. Zoveel energie misschien wel dat je baalt dat je “nog een dag” moet wachten voor je weer aan de slag mag.

En als je dat niet wilt of kunt, volg ons dan gewoon. Durf je vraag te stellen. Zoek de contacten. En ook dan kun jij je ontwikkelen. En daar draait het toch echt om: “een leven lang leren”.

This entry was posted in Algemeen, Onderwijs and tagged , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to The Crowd

  1. Pingback: Er was eens…. | ON(der)WIJS VAANHOLD.nl

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *