POVO

Het is een hele discussie op dit moment: moet de docent in het PO meer gaan verdienen, evenveel als de docent in het VO. Volgens onze staatssecretaris moet dat niet. In een kamerdebat zei hij eerst: “Ik vind dat er argumenten te geven zijn voor verschillen in beloning. Dat heeft soms ook met zwaarte te maken. Je kijkt niet alleen maar naar opleiding.” waarna hij dit aanvulde met “Je kijkt niet alleen maar naar de opleiding die mensen mee hebben gekregen. Een klas met pubers, kinderen die wat ouder zijn, is ook weer net wat anders.”. Hij heeft zeker een punt als hij van mening is dat er verschil is in zwaarte tussen PO en VO. Maar of hij nu precies in de gaten heeft waar dat verschil in zit en wat dan ‘zwaarder’ is, dat betwijfel ik.

Voor alle duidelijkheid, ik ben bevoegd docent voor het PO maar heb daar, op een paar maanden als invalkracht na, mijn gezicht niet laten zien. Dat kwam eigenlijk om een praktische reden, maar vooral ook omdat in het VO de voorwaarden een stuk prettiger zijn;

  • ik heb tussenuren; het komt zelden voor dat ik 8 uur achter elkaar les sta te geven
  • ik heb soms het eerste uur vrij, ben soms om 13.15 klaar met de lessen
  • hoef me maar op één vak te concentreren en niet op weet ik veel hoeveel
  • ik spreek ouders, maar niet als ik ‘s ochtends in alle rust start. Ouders staan niet aan de deur van mijn klaslokaal met vragen, opmerkingen of erger nog klachten
  • als het een dag niet klikt met een klas, dan ben ik daar na 50 minuten weer vanaf en niet pas na een uur of 5,5
  • leerlingen hebben weliswaar verschillende niveaus, maar de bandbreedte is relatief beperkt
  • ik ben gestart in loonschaal LB en kon doorgroeien naar LC en eventueel naar LD. In het PO kent men LA en als je heel goed je best doet, een kansje op LB

Waarom de leerkrachten in het PO minder betaald krijgen dan die in het VO, is niet duidelijk. Sommigen gooien het op het feit dat de eerste graders een universitaire opleiding hebben, maar dat is maar ten dele zo (je kunt ook een eerste graads opleiding doen via een HBO). Bovendien maakt het niet duidelijk waarom iemand met een PABO opleiding in de onderbouw van het VO wel LB krijgt als zij/hij daar Nederlands mag geven.

Het onderwijs is over het algemeen genomen een schitterende beroepstak. Ik denk dat je maar zelden mensen tegenkomt die er werkzaam zijn, en het er niet mee eens zijn. Het mogen werken met jeugd die zich ontwikkelt is schitterend en een gift. Veel mensen zullen dan zeggen:”Maar als het een gift is, wat zeik je dan over je salaris? En je hebt ook ongelooflijk veel vakantie er bovenop!” Maar die mensen snappen niet dat de energie die je krijgt van dit mooie werk, opgeslurpt wordt door randzaken die minder mooi zijn. Als het goed is worden de energie die je kwijt bent aan die randzaken, ruimschoots gecompenseerd door de lach en de traan van een leerling. Maar helaas is het aantal randzaken dusdanig gegroeid en veranderd, dat je in moet teren op je voorraad energie.

Ik zie niet waarom het vak van docent zijn zo verschillend beloond moet worden in PO en VO. Wie het wel goed kan uitleggen, mag het proberen.

 

This entry was posted in Onderwijs and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *