Jong Ondernemen(d)

Bij ons op school hebben wij een Business School. De 2e en 3e klassen hebben allemaal een project waarbij ondernemen centraal staat. De projecten waarbij geld opgehaald wordt, hebben we gekoppeld aan een goed doel; de 2e klassen halen geld op voor de Almeloopers en in de 3e klas wordt gewerkt voor Day for Change (project opgezet door Marc Klein Essink). Zo leren de leerlingen niet alleen hoe ze ondernemend moeten handelen, maar ook dat ze niet alleen op de wereld zijn en er mensen zijn die een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

In de 4e klas van de Havo, gaan we nog een stapje verder. Daar moeten de leerlingen die kiezen voor het vak M&O (vanaf komend jaar Bedrijfseconomie) een eigen bedrijfje starten. Dit doen we op basis van het project JongOndernemen. Het hele proces van zoeken naar een ‘probleem’ waar je dagelijks tegenaan loopt, tot het vinden van een oplossing, tot het opstellen van een ondernemingsplan, tot het vinden van investeerders…. alles komt voorbij.

Voor het vinden van de investeerders hebben we gekozen voor het houden van een aandelenmarkt. De teams presenteren zich in een korte pitch van maximaal 3 minuten, waarin ze hun idee uitleggen en het financiële plaatje erbij laten zien. De pitches worden gehouden voor een publiek van potentiële kopers en een jury. De jury beoordeelt de pitches, stelt kritische vragen en/of heeft tips, en bepaalt welk idee en welke pitch in hun ogen het beste is. Dit team krijgt een startkapitaal van 25,-.

Aan het eind van het project, wordt de eventueel gemaakte winst, ná winstbelasting, verdeeld over de aandeelhouders. Maar ook hier gaat er geld, minimaal 50% van de winst, naar een goed doel waarbij we voor 2017-18 gekozen hebben voor de Nije Stichting.

Het is leuk om te zien hoe enthousiast leerlingen bezig zijn als ze zelf verantwoordelijk zijn voor dingen. Presentaties geven voor externen, geld ophalen voor een goed doel, zaken er omheen regelen. Daarmee creëer je een ondernemende houding: nadenken over wat je moet doen om iets te bereiken, en dan ook de benodigde stappen ondernemen.

 

This entry was posted in Onderwijs and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *