“Ga je maar melden”

Hét meldpunt, ik hoef het maar te noemen en iedereen weet meteen waar het omdraait op dit moment. De grote winnaar van de provinciale staten verkiezingen, en daarmee indirect van de eerste kamer verkiezingen, is van mening dat er sprake is van indoctrinatie van leerlingen door linkse leraren.

Op hun site en in een filmpje op YouTube, geeft de heer Rob Rooken van het Renaissance Instituut, het wetenschappelijk instituut van de partij, aan dat zij bijna dagelijks berichten krijgen van ouders en leerlingen die zich zorgen maken over de indoctrinatie op het Nederlandse onderwijs.

Onder het filmpje op YouTube, staat de volgende tekst:
In het Nederlandse onderwijs worden leerlingen/studenten aan de lopende band geïndoctrineerd met de favoriete politieke opvattingen van hun leraren. Dat gebeurt op subtiele en minder subtiele wijze. Er zijn steeds meer leerlingen en ouders die hier genoeg van krijgen. Zit jij op school en heb jij voorbeelden van wat er bij jou op school gebeurt? Of bent u een ouder en komt u dingen tegen in het lesmateriaal van uw kinderen? Stuur ons een email op schoolstrijd@fvd.nl“.

Gisterenavond keek ik toevallig naar Jinek. Aan tafel Herman Pleij (emiritus-hoogleraar), Tommy Derksen (docent), Mats Nelisse (leerling van 6 gymnasium en oprichter van de website Linkseindoctrinatie.eu) en Harm Beertema (PVV-Kamerlid). De eerste twee zaten aan de ene kant (toevallig de linkerkant van Jinek!?), vertegenwoordigden het onderwijs en zagen het meldpunt niet zo zitten. De laatste twee zaten aan de andere kant en waren van mening dat het eens tijd werd dat de leraren die een links gedachtegoed uitdragen, best aan de schandpaal genageld mogen worden.

De 6V leerling is een site gestart, wat geen meldpunt is, maar alleen een punt waar je bewijs kunt aanleveren van “de eenzijdigheid in het Nederlands onderwijs en de totale intolerantie en weinig democratisch besef bij sommige docenten”. Uitingen daarvan heeft hij heel vaak meegemaakt “en andere leerlingen ook!”. Voorbeelden zijn opmerkingen dat als je op Baudet stemt je dom bent en dat docenten continue schande spraken van het feit dat Trump gekozen werd. Het is volgens de 6V leerling geen enkel probleem dat docenten links zijn, als ze maar veelzijdig, eerlijk en tolerant lesgeven.
Als Herman Pleij de jongen vraagt waarom hij niet gewoon in debat gaat met die docent, zegt de jongen: “Dan kent u mij nog niet. Ik ben de voornaamste persoon, die altijd in discussie gaat op een hele nette manier.” Als Pleij dan zegt dat hij daarvan uitgaat en dat docenten dat ook doen, is de reactie: “Docenten niet”.

Daarna komt Tommy Derksen aan het woord. Hij heeft zich preventief aangemeld bij het meldpunt omdat hij gewoon rustig les wil kunnen geven en niet de hele tijd bang wil zijn om zijn mening te geven in de klas. Hij geeft aan dat hij open is over zijn mening en voorkeuren en dat die ruimte er in de klas ook is bij hem. En dan zegt Harm Beerteme: “Het gaat ook niet om jou. Het gaat ook niet om de meeste leraren. De meeste leraren gaan er heel integer mee om……. Maar er is een categorie leraren die het in de klas verkondigt dat het prima is dat Fortuyn vermoord is”. Eva Jinek reageert daarop door te zeggen dat je dat soort dingen kunt melden bij de onderwijsinspectie. Maar volgens Harm Beertema gebeurt dat niet want het is het woord van de leraar tegen de leerling.

Tot zover een kort verslag van het gesprek. Bekijk het vooral eens als je het nog niet gezien hebt.

Vragen
Dit meldpunt, dit gesprek en de commotie over dit meldpunt, hebben bij mij wel wat vragen opgeroepen:
1 – dat het onderwijs ‘links’ georiënteerd is, dat is al vaker onderzocht en daarom voor mij een gegeven. Wat echter nooit onderzocht is, of waar ik niemand over hoor, is waarom het onderwijs zo links georiënteerd is. Of misschien moet de vraag zijn, waarom zijn er zo weinig “rechtse” mensen in ons onderwijs actief?

2 – als het onderwijs “aan de lopende band” indoctrineert, en dusdanig dat deze partij er “bijna dagelijks” berichten van ouders en leerlingen over binnenkrijgt, hoe kan het dan dat Nederland de laatste jaren zo’n ruk naar rechts heeft gemaakt? Want er is sprake van indoctrinatie als er sprake is van “dwang om bepaalde opvattingen te hebben” of zelfs “hersenspoeling” (https://www.encyclo.nl/begrip/indoctrinatie).

3 – leuk hoor die meldingen, maar in welk kader staat een opmerking of opdracht?

Antwoord op vraag 1 heb ik niet. Zou graag van het wetenschappelijk instituut horen of zij daar het antwoord op weten. Ze zijn tenslotte wetenschappelijk, en vinden het van belang dat een ‘rechts’ geluid in het onderwijs gehoord wordt.

Op vraag 2 heb ik 2 mogelijke antwoorden:
óf het onderwijs is zo slecht dat ze wel een poging doen tot indoctrinatie, maar dat niet eens voor elkaar krijgen
óf het onderwijs doet precies wat het moet doen, namelijk uitstekend zelf nadenkende burgers opleiden
Ik gok op optie 2.

Bij de 3e vraag ben ik bang dat een heleboel leerlingen de context of het kader missen. Ervaring leert nu eenmaal dat leerlingen niet altijd even goed in staat zijn om opmerkingen van docenten te plaatsen in het kader van de les, het onderwerp of de situatie. Daarnaast is de houding en de intonatie van een docent ook niet geheel onbelangrijk. Menig leerling ervaart een kritische opmerking van een docent anders dan zijn of haar klasgenoten. De 6V leerling geeft aan dat hij (en andere leerlingen) dit met grote regelmaat mee maakt, Beertema zegt dat het het woord van de leerling tegen dat van de docent is, maar volgens mij kan beide niet zo zijn: óf het wordt in de klas door meerdere leerlingen zo ervaren, en dan kun je daar wat mee. Óf het is die ene leerling die vanuit zijn eigen kaders het anders ervaart dan de klasgenoten.

En ja ik weet dat er collega’s zijn die uitgesprokener zijn dan andere. Is dat een probleem? Nee wat mij betreft. Zo zit de maatschappij in elkaar en als onderwijs leiden wij op tot het kunnen functioneren in die maatschappij.

Ik ga nog eens nadenken over het meldpunt en of ik mij net als Tommy Derksen, preventief aan ga melden. Wil je zijn brief aan het meldpunt lezen, kijk dan hier. Mocht je al zo ver zijn dat je je preventief aan wilt melden, dan kan dat via een mail aan schoolstrijd@fvd.nl. Wat er precies in moet staan weet ik eigenlijk niet 😉

This entry was posted in Algemeen. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *