Shool on tour: differentiëren

Een tijdje terug zag ik ineens een uitnodiging voorbij komen van Leerling2020 voor een “Scholen on tour” bijeenkomst over differentiëren. In de naam zit het al natuurlijk, “on tour”: met de bus langs 2 scholen om daar te kijken en te leren over de manier waarop ze differentiëren.

Als economie docent vind ik het altijd lastig om te bepalen hoe ik nu moet differentiëren. Ik ga daarbij vaak uit van niveau en loop dan in mijn eigen gedachtenwereldje aan tegen 2 dingen:

    • het feit dat ik de leerlingen uiteindelijk allemaal op een bepaald niveau moeten hebben, namelijk eindexamen niveau
    • het feit dat leerlingen vooral niet meer willen doen dan nodig voor dat niveau

Deze tour leek mij een mooie gelegenheid om eens uit dat gedachtencirkeltje te ontsnappen en te zien dat het best kan……of niet!?

Met 2 collega’s meldde ik me donderdagochtend 18 januari om 8.15 op Apeldoorn CS. Daar werden wij in een luxe bus ontvangen door 4 medewerkers van Schoolinfo die ons een programmaboekje gaven, een versnapering en een appel. Toen ik het boekje opensloeg werd ik verrast met het gezicht van Rhea Flohr. Zij ging ons aan het eind van de dag een mooie sessie geven over allerlei apps die in te zetten zijn in het onderwijs. Met een diner daarna in Boskoop, wist ik dat de dag in ieder geval mooi zou eindigen.

In de bus kwam ik vervolgens Khalid Saber tegen. Net als Rhea een mede Crowdie. We hadden het over het naderend afscheid van The Crowd en wat het ons gebracht heeft. Ook de start van de dag was dus goed.

Toen op weg naar RSG Noordoost Veluwe in Epe. Daar hadden ze een mooi programma in elkaar gedraaid, waar je in 3 rondes kon kiezen uit maar liefst 8 verschillende workshops! Van het gebruik van Educreations tot het omschrijven van je lesmethode naar projectjes van een lesuur, het werd er allemaal aangeboden door enthousiaste docenten en geïntroduceerd door een enthousiaste teamleider. Leuke dingen gezien die aanzetten tot met frisse blik kijken naar je lesopzet.

En toen…… nou toen even niets. Want in het programmaboekje stond dat we om 12.00 in de bus richting van CSG Groene Hart Rijnwoude zouden, maar daar was het weer niet helemaal naar, zullen we maar zeggen. In Epe zagen we dat er geen fiets meer rechtop stond op het plein, en we hadden ondertussen ook al de nodige filmpjes via de social media voorbij zien komen van wegwaaiende bestelbusjes, omgewaaide bomen en vliegende daken. Wij konden ons er wel in vinden dat we niet de weg op gingen op dat moment. Gelukkig schakelde de organisatie uitstekend en breidde de RSG haar gastvrijheid nog een beetje verder uit, waardoor we in de personeelskamer de lunch konden nuttigen en daarna een activiteit konden doen in een lokaal.

Een uur later dan gepland, kwam het bericht dat we alsnog richting Hazerswoude-Dorp konden. Met de bus die kant op en op een landweggetje afgezet worden. Zo kwamen we aan bij een school waar de wind ook stevig had staan blazen gezien de vuilniscontainer die in de sloot lag.

Ook hier een vriendelijke ontvangst in een bijzonder schoolgebouw. Praktijk en theorie waren hier verweven en het team had hierover mee mogen denken.

Het Groene Hart doet mee in een leerlab over Differentiëren en deelde hun ervaringen met ons. Zij hadden als centrale vraag: Hoe kunnen we de leerling eigenaar maken van zijn/haar eigen leerproces binnen de bestaande structuur? Middels een aantal relatief simpele dingen, is men bezig invulling hier aan te geven. Goed om te zien, en wederom tips om met kleine aanpassingen, verandering te weeg te brengen.

Als afsluiting de workshop van Rhea, echt op een the Crowd manier: laten zien en dan zelf er mee aan de slag/ervaren. Een mooi einde van een dag vol tips en trucs.

Schoolinfo, RSG Noordoost Veluwe en CSG Groene Hart Rijnwoude, dank voor de organisatie en gastvrijheid!

This entry was posted in Onderwijs and tagged , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *